26 Ocak 2014 Pazar

Teknikler


FOTOĞRAF TERİMLERİ 
 Alan açısı:Objektiflerin kapsadığı yatay alanın açısı. 
 Anti-statik bez:Objektifleri yada saydamları silmek için ve statik elektirikten kaynaklanan toz zerreciklerini uzaklaştırmak için kullanılan bez. 
 Autofocus:Netlik ayarını otomatik olarak kendiliğinden yapan objektif sistemi. 
b (bulb):uzun pozlarda makine perdesinin veya obtüratörün istenilen süre için açık kalmasını sağlayan kilitleme sistemi.
 Bracketing:Alınacak sonuçlarda herhangi bir pozlandırma hatasına meydan vermemek için aynı konuyu birbirne yakın ama farklı diyafram yada enstantane hızı ile çekme yöntemi. 
 DX ayarı:Film kasetlerinde bulunan ve film duyarlılığını otomatil olarak makineye aktaran sistemi. 
 Diffuser (yayıcı):Işığı yayn ve yumuşatan açık renkli şeffaf yüzey. 
 Deklanşör:Sehpahaya bağlı,makineyi sarsmadan uzun çekimlerde kullanılan yumuşak deklanşör teli. 
 Diapozitif (slayt):İçinden ışık geçilerek seyredilen pozitif,yani gerçek renkli görüntülü film.(Saydam olarakda adlndırılır) 
 Diyafram:Bir optik sisteme giren ışığın denetimini sağlayan mekanik gözbebeği. Diyopri:optik camlarının ışığı kırma gücünün sayısal ifadesi.
 Duplicate:Slayt filmlerinden yapılan çoğaltma. 
 Enstantane:Fotoğraf makinesinde bulunan obtüratör veya perdenin açık kalma süresinin saniyede kaçta bir olduğunu gösteren birimler. 
 Flaş:yeterli ışık olmayan konumlarda,anlık yardımcı yapay ışık kaynağı. 
 Fokal uzunluk:Objektiflerin optik odak uzunluğu Flu,Fluluk:Net olmayan fotoğraf yada bir bölümü netlik alanının dışında kalan yer.
 Geri plan:Bir fotoğrafta asıl konunun gerisinde kalan alan.
 Gren:Filmlerde yada baskılarda,pozlandırılmış alanların gelişimi sırasında oluşan mikroskobik şekillenmeler. 
 Gün ışığı:Renk ısı derecesi 5500 Kelvin olan,güneş doğduktan iki saat sonra oluşan ışığın rengi.
Elektronik flaşlar gün ışığı yayar.Genelde kullanılan filmler daylight yani gün ışığı için ayarlıdır. 
 ISO:Fotoğraf filmlerinde ışığa duyarlılık derecesini belirleyen satandart ölçü birimi. Kelvin:Renkli fotoğrafta ışığın renk tonunu ölçmeye yarayan birimler. 
 Kontakt baskı:Özellikle siyah/beyaz fotoğrafları büyütmeden önce seçebilmek için negatifle aynı boyda üretilen ufak baskılar.
 Kontrans:Bir fotoğrafın konusunda yer alan en aydnlık ve en karanlık bölümler arasındaki oran. 
 Kaset:İçindeki filmi ışıktan koruyabilen ve onu ileri-geri sarabilmek için düzenekleri bulunan ufak makara kutu. 
 Negatif:Orjinal renklerin veya gri tonlarının tersine sıralanmış karşı tonların görüntüsü. Netlik:Bir fotoğraf filmi veya baskının keskinlik derecesi. 
 Obtüratör:Objektifden film yüzeyine yansıyan ışığın süresini ayarlyan sistemi. Objektif:Görüntüyü film yüzeyine yansıtan optik sistem. 
 35 mm fotoğraf filmi:Genel olarak 24x36 mm'lik bir görüntü alanı içeren ve kenarlarıyla 35mm'lik genişliğe ulaşan perforeli film. 
 35 mm'lik fotoğraf makinesi:35mm'lik filmlerle çalışan fotoğraf makinesi. Paralaks:Telemetreli fotoğraf makinelerinde vizörden alına görüntü ile objektiften film yüzeyine yansıyan konu arasındaki açı farkı. 
 Panning:Hareketli bir konuyu vizörden takip ederek yapılan çekim türü. Perspektif:Fotoğrafta bir konu içine sığan farklı uzklıklardaki objelerin birbirleriyle olan görsel ilişkisi. 
 Pozlandırma:Kullanılan filmin duyarlılığına göre,yüzeyinin yeterli ve doğru ışık alması. Pozometre (ışıkölçer):çoğu zaman fotoğraf makinesinin gövdesinde bulunan bağımsız olarakda kullanılabilen ve ışığın gücünü ölçmeye yarayan alet. 
 Parasoley:direkt ışık hüzmelerinin objektifin içinde yansıyarak meydana getirdikleri lekeleri önlemeye yarayan ve objektifin önüne bağlnan huni. 
 Sandviç:Uyum sağlayan iki diayı üst üste kullanma yöntemi. 
 Stop:Diyafram veya enstantae ayarları arasındaki derece farkları. 
 Tripod:üçayak. Senkronizasyon:Fotoğraf makinesinin perdesi açıkken flaşın yanması. Vizör:Fotoğraf makinelerinde konuyu kadrajlamaya yarayan bakaç. Zoom objektifler:Değişebilir odak uzaklıklı obj

0 yorum:

Yorum Gönder

ÖZKAN ÖZER. Blogger tarafından desteklenmektedir.
Created By Sora Templates