7 Ocak 2014 Salı

Manzara




Fotoğraflar ve özellikle de doğa fotoğrafları aşırı karmaşık olmak zorunda değildir. Ne yazık ki, yeni bir dijital kameranın birçok özelliğiyle ve okunması imkansız bir kullanma kılavuzu ile birlikte, fotoğrafçılığa yeni başlayan çoğu kullanıcı kamerasını otomatik moda alarak kendilerini son derece güvenilir hissediyorlar.

Bunu okuyorsanız ve "Bu bana benziyor!" diyorsanız, okunmaya devam edin; iyi haberlerim var. Kameranızın karmaşıklığını -henüz- öğrenmek zorunda kalmadan daha iyi fotoğraf çekebilmenin harika yolları vardır. Evet, doğru - kameranızı otomatik modda bırakın ve harika fotoğraflar çekmeyi öğrenin.

Tabii ki herkesin diyafram ve perde hızı nedir, öğrenmesi gerektiğini tavsiye ediyorum. Bunlarla birlikte bir fotoğrafçı olarak kendinizi geliştirmeyi öğrenebilirsiniz. Ancak, en iyi teşvikleri almak için hızlı bir şekilde işe koyulmalısınız ve bu makalede size beş tane ipucundan bahsedeceğim.

1. Mümkün olan en iyi ışık koşullarında fotoğraf çekin.



En iyi fotoğrafların sabahın erken saatlerinde ve ikindi vakitlerinde çekildiğini duymuşsunuzdur. Bu saatlerde güneş, sert gölgeler bırakmaz, yumuşak ve renkli bir ışık verir. Bu, çoğu zaman takip etmeniz gereken bir kuraldır. Sadece ışığın daha çekici olmasının yanı sıra yüksek karşıtlık (kontrast) ve gün ortasının ağır gölgelerinden de sakınabilirsiniz.


Bazı konular aslında bulutlu günlerde daha iyi çalışırlar. İnsanlar ve hayvanlar için bulutlu havalar ışığı yumuşatır ve konunuzun ışıktan dolayı gözlerini kısmasının önüne geçebilirsiniz. Ormanda, bulutlu gökyüzü ağır karşıtlığı önler ancak güneşli günlerde bu bir sorundur.



2. Manzara Fotoğrafları.

Daha ilginç bir kompozisyon oluşturun. Çoğu fotoğraf yakınlaştırılarak değil uzaklaştırılarak, daha fazla çevre eklenerek daha ilginç hale gelirler. Önemli olan çevreyi fotoğrafa etki eklemek için kullanmanızdır.

Örneğin, diyelim ki eski bir çiftliğin fotoğrafını çekiyorsunuz. Fotoğrafınıza bazı karakterleri ekleyebilirsiniz; çit direkleri, çakıl bir yol; böylece göz, fotoğrafın içine yönelecektir. Ya da bir şelale fotoğrafı çekiyorsanız, çerçevenizi biraz daha aşağı çekebilirsiniz, dereyi biraz daha çerçeveye alabilir ve böylece daha ilginç bir açı elde edebilirsiniz.

3. Günbatımı ve Gündoğumu

Herkes gün batımının ve gün doğumunun fotoğrafını çekmeyi sever. Görkemli bir gün batımı fotoğrafı harika bir fotoğraf olabilir ancak onu, ön plana farklı bir nesne ekleyerek daha da etkili bir şekle getirebilirsiniz. Önemli olan güneşe karşı duran bir şeyler bulmaktır; tartışan insanlar, bir ağaç, bir yel değirmeni hatta elektrik hatları... Konunuzun harika bir şekilde fotoğrafa hakim olması gerekmez, bu, fotoğrafınızın %10'luk bir kısmını kapsayacaktır ancak mükemmel bir etki verecektir. Fakat çarpıcı bir silüet oluşturursanız, gün batımı fotoğrafınıza karakter katacaktır.
4. Hayvanlar ve İnsanlar

Portre tarzı fotoğraflar genellikle rahatsız edici bir arka plan ile bozulurlar. Bir arkadaşınızın fotoğrafını çekerken, bir hayvanın ya da, çevrenizin konunuzun dikkatini dağıtmasını istemezsiniz.

Hüner burada devreye girer. Konunuza yakın durmayın ve fotoğrafı kit lensinizle ya da geniş açılı bir lens ile çekin. Geride durun ve olabildiğince (lensi) yakınlaştırın (zum yapın). Bunun iki sonucu olacaktır. Birincisi, konunuzun arkasındaki ve çevresindeki nesnelerin görünebilirliğini azaltacaktır. İkincisi, alan derinliğini azaltacak ve sadece konunuz odakta kalacaktır. Konunuzun önünde ya da arkasında ne varsa odak dışında kalacak ve rahatsız edici bir görüntü ortaya koyamayacaktır.


5. Konsantre Olun

Bazen en iyi fotoğrafı çekmek için sadece biraz sağa ya da sola hareket etmeniz ya da biraz zum yapmanız ya da uzaklaşmanız gerekir. Ne yaptığınızı düşünmeden sadece kameranızı sağa ya da sola; ileri ya da geri oynatırsanız, fotoğraflarınız gelişmeyecektir. Eğer yavaşlarsanız ve vizörden bakarak ne gördüğünüzü düşünür ve deklanşöre basmadan önce ileri geri, sağa sola hareket ederseniz başarı oranınızı artıracaksınız. Fotoğrafınıza eklemek için basit öneriler; ağaçlar, konunuzun üzerinden geçen enerji hatları (ya kendiniz hareket edin ya da konunuzu başka bir tarafa getirin), uçak ya da rahatsız edici bulutlar (onların geçmesini bekleyin) rüzgarlı bir havada bulanık dallar (rüzgarın dinmesini bekleyin). Bunlar ve daha da fazlası fotoğrafınız berbat edebilir ve çekmek istediğiniz şeyi hiç istemediğiniz bir şey haline döndürebilir.



Teknoloji ile iç içe geçmeden önce bazı kolay ipuçları olduğunu görüyorsunuz. Herşeyden önce, 5. ipucuna dikkat edin ve ne yaptığınıza konsantre olun. Diğer altın kural ise, denemeye devam edin ve ne zaman imkanınız varsa fotoğraf çekin. Ne yapacağınızın söylenmesindense kendiniz öğrenin. Dijital kameraların çekmek için hiçbir maliyeti olmadığını hatırlayın. Sabır ve özenle, zaman içinde daha iyi fotorğaflar çeken biri haline geleceksiniz, garanti!



0 yorum:

Yorum Gönder

ÖZKAN ÖZER. Blogger tarafından desteklenmektedir.
Created By Sora Templates