3 Ocak 2014 Cuma

Portre




Portre Fotoğrafı ve Fotoğrafçılığı



Fotoğrafta portre, çoğumuza göre bir kişinin omuz hizasından yukarısı veya vesikalığa yakın fotoğraflarının çekilmesi olarak bilinir. Halbuki portre bunları kapsamakla ayrıca bireyin kimliğini, karakterini, kişiliğini, duygularını ve o anı ifade eder.

Portre siyasetçiden şarkıcıya, esnaftan öğretmene, öğrenciden çiftçiye, sporcudan sanatçıya kısaca bir insanın, o anlık duygu ve düşüncülerini ya da hayatını anlatan karelerdir.

Portre çekimlerimizde belli bir dünya görüşü, güzellik ve benlik anlayışı hakim olmaya başlamıştır.

Portre fotoğraflarında tipleme, ışık, renk, biçim, ton geçişleri, istif, parça bütün bağlantısı, kadraj, atmosfer yaratma ve etkileyici bir düzeye ulaşmıştır.

Her insanın ayrı bir hayatı dünyası yaşayışı ifadesi ve fotoğrafa katacağı tarz vardır. Bu hususta en önemli püf noktası fotoğrafçımızın çekeceği modeli analiz etmesidir, onu tanıması çok önemlidir,mimikleri, gülüşü, verdiği doğru açı, ışığı nasıl aldığı, bakışları ve daha birçok özelliği. Kolay gibi gözüken bu hususlar fotoğrafçılığın belki de en zor yanıdır. Bu sebeple fotoğraf çekerken kullanılan film, makine, objektif, ışık, mekan portre fotoğrafçılığına uygun olanlardan seçilmelidir. Perpektif ve oran orantıda hata olmaması için doğru objektif seçimi yapılmalıdır.Uzun odaklı objektifler kullanılmamalıdır, bu alan derinliğinin kaybolmasına neden olur, alan derinliğinin kaybolmasıda fotoğrafın güzelliğinden bir çok şey alıp götürebilir. Genellikle objektif 80 mm.‘lik veya 50 mm.’lik olabilir. Güneşli bir havada dışarıda portre fotoğrafı çekmek çok zordur. Zorunlu kalmadıkça bu ışık koşullarında portre fotoğrafı çekilmemelidir. Çünkü parlak güneş kişinin yüzüne dik geldiği zaman kişi yüzünü buruşturacak, gözlerini kısacaktır ve gölge desen oyunları olmayacaktır.


Güneş modele tepeden vurduğunda saç, kaş ve burun yüzde istenmeyen gölgelenmelere neden olur.Yoğun güneş ışığı olduğunda reflektör kullanılmalıdır bu sayede ışık yumuşayarak tene vuracaktır ve hoş bir görüntü oluşacaktır.Güneş hiçbir zaman modelin arkasında olmamalıdır bu bir hata olarak algılanır ve istediğiniz fotoğrafı elde edemessiniz, ama bazı durumlarda tarz olarak farklı efektlerde elde edebilmek için ışık veya güneş modelin arkasına alınır model silüet halinde çıkabilir yada farklı fotoğraf kareleri elde edilebilir.


Genellikle en uygun güneş ışığı sabahın erken ve akşam gün batmadan bir iki saat önceki ışığıdır. Portre fotoğrafçılığında netleme kişinin göz bebeklerine yapılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

ÖZKAN ÖZER. Blogger tarafından desteklenmektedir.
Created By Sora Templates